1992 Isabella, drie karvelen en een charlatan.

Het stuk handelt over de ‘ontdekking’ van Amerikadoor Columbus in 1492. Het stuk is geschreven in 1966 door Dario Fo.

Het stuk speelt zich af op een schavot, dat tijdens de voorstelling grote transformaties lijkt te ondergaan. Ten tijde van de inquisitie wordt een toneelspeler ter dood veroordeeld. Hij krijgt van de Groot Inquisiteur om een komedie over Christoffel Columbus en koningin Isabella van Castilië op te voeren. Op die manier kan hij in elk geval het voltrekken van het vonnis even uitstellen.

De samengestroomde toeschouwers van de executie, de beul en zijn knechten, flagellanten, kortom elke aanwezige wordt ingeschakeld om het spel te spelen.

Het eerste bedrijf laat de voorbereidingen van de reis zien, zoals de onderhandelingen van Columbus aan het hof van Isabella om geld vrij te maken voor een vaart naar Indië via de West. Vooral de zwakke financiële positie van Spanje treedt duidelijk naar voren.

In het tweede bedrijf komt de rechtszaak aan de orde, waarin Columbus wordt ondervraagd over zijn handelswijze tijdens de expeditie. De geschiedenis van de reis op de schepen wordt dan vanuit verschillende gezichtspunten belicht.

Het laatste bedrijf is een voortzetting van het eerste; de execute en de voorbereidingen daarvoor. Toch is het slot heel verrassend; alles is niet zoals het lijkt.

Amersfoort Nu 12-2-1992

Amersfoorts Courant / Veluws Dagblad 13-2-1992

Amersfoortse Courant / Veluws Dagblad 13-2-1992

Steden Forum Europa 22-4-1992

De nacht van Columbus 12-9-1992