Wie is Teatro Obstinato

Teatro Obstinato is een theatergroep die sinds 1985 voorstellingen maakt. De rode draad in alle producties is het maskerspel, met uitvergrote karakters en vaak zwarte humor.

Oorspronkelijk maakte de groep producties in de luchtige speelstijl van de Commedia dell’Arte. Een stijl die staat voor geïmproviseerd karaktertoneel, stevig gekruid met volkshumor.

Naast voorstellingen die zijn ontstaan in de renaissance en in de stijl van de Commedia dell’ Arte zijn gespeeld is ook een klassiek Grieks drama uitgevoerd.

De groep schuwt experimenten niet door moderne stukken in de stijl van de Commedia dell’Arte te spelen. Maskers accentueren het karakter van de rol.

Er zijn ook enkele zelf geschreven of door improvisatie gemaakte stukken opgevoerd, met en ook zonder maskers.

Vileine humor, spot en absurdistische karaktertrekken zijn de rode draad in deze stukken.

Er is een creatieve reis buiten de landsgrenzen gemaakt met een productie gebaseerd op het Japanse Noh- en Kyo-gen theater. De zwakheden van de mens worden humorvol gebracht gecombineerd met de invloeden van de wereld van de geesten. De Commedia-maskers maakten plaats voor prachtig gestileerde Balinese maskers.

De experimentele weg is doorgegaan door het werken met ‘full-face’-maskers zonder gesproken teksten. Het lichaam van de speler spreekt de taal van het masker. Verbinding tussen de acteurs onderling en verbinding met het publiek zijn cruciaal. De theatergroep Familie Flöz is hierbij een groot voorbeeld.

Bij veel voorstellingen maakt levende muziek een vast onderdeel uit van de presentatie. Onontbeerlijk om situaties en sfeer te ondersteunen. Tussen acteurs en de muzikant(en) vindt een belangrijk en goed afgestemd samenspel plaats. Een dimensie die de zintuigen extra prikkelt.

Informatie over de gespeelde stukken is in het menu onder ‘ Afgesloten voorstellingen’ te vinden.