Wie is Teatro Obstinato

Teatro Obstinato is een theatergroep die sinds 1985 voorstellingen maakt. De rode draad in alle producties is het maskerspel, met uitvergrote karakters en vaak zwarte humor.

Oorspronkelijk maakte de groep producties in de luchtige speelstijl van de Commedia dell’Arte. Een stijl die staat voor geïmproviseerd karaktertoneel, stevig gekruid met volkshumor. Informatie over de gespeelde stukken is in het menu te vinden. Waar onder van Aristophanes (Lysistrata), van Goldoni (De Leugenaar), van F.Garcia Lorca (De liefde van Don Perlimplin). Daarnaast een bewerking van Faustus, vrij naar Marlowe en Goethe. In deze reeks ontbrak uiteraard de grote Shakespeare met Driekoningenavond niet.
De groep schuwt experimenten niet. In de Commedia dell’Arte-stijl zijn moderne bewerkingen neergezet van Thuis van Hugo Claus en Eindspel van Samuel Beckett. Ook twee eigen producties; Een Vreemde Liefde en Op Zondag Vissen Bijten niet, zijn voorbeelden van deze creatieve aanpak. Vileine humor, spot en absurdistische karaktertrekken zijn de rode draad in deze stukken.

In 2013 maakt de groep een creatieve reis buiten de landsgrenzen door zich te laten inspireren door het Japanse Noh- en Kyo-gen theater. De zwakheden van de mens worden humorvol gebracht gecombineerd met de invloeden van de wereld van de geesten. De Commedia-maskers maakten plaats voor prachtig gestileerde Balinese maskers.

De experimentele weg is doorgegaan door het werken met ‘full-face’-maskers zonder gesproken teksten. Het lichaam van de speler spreekt de taal van het masker. Verbinding tussen de acteurs onderling en verbinding met het publiek zijn cruciaal. De theatergroep Familie Flöz is hierbij een groot voorbeeld.

Bij veel voorstellingen maakt levende muziek een vast onderdeel uit van de presentatie. Onontbeerlijk om situaties en sfeer te ondersteunen. Tussen acteurs en de muzikant(en) vindt een belangrijk en goed afgestemd samenspel plaats. Een dimensie die de zintuigen extra prikkelt.